Připomeňme si, že daň z nabytí nemovitých věcí k dnešnímu činí čtyři procenta z kupní ceny nebo případně úředně stanovené nabývací hodnoty. Při nákupu bytu za jeden million korun tak lidé na dani státu odvádějí 40 tisíc. Sazba daně vzrostla v roce 2013 o jeden procentní bod z původních tří procent. V roce 2014 pak byla další změnou zákona přejmenována na daň z nabytí nemovitosti z původní daně z převodu.

Vláda v říjnu 2015 schválila návrh ministerstva financí, na jehož základě měla od 1.4.2016 vlastníkům nemovitostí odpadnout povinnost platit daň za jejich prodej. Podle nových pravidel by ji měl hradit vždy kupující. Současný zákon dává možnost oběma stranám, aby se dohodly, která z nich daň zaplatí. Zpravidla to bývá prodávající, zatímco kupující se staví do role ručitele.

Změna zákona se na dlouhou dobu zadrhla v Poslanecké sněmovně. Po velkých průtazích by měla novela začít platit letos od 1.10. Vláda tuto změnu chystala až příliš dlouho, neustálými průtahy pouze zvyšovala nejistotu mezi vlastníky i zájemci o koupi. Přitom dle názorů odborníků ze světa realit se jedná o zbytečný krok. Vláda si od změny poplatníka daně z nabytí nemovitosti slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně. Realitní kanceláře tento krok kritizují.

Hodně zájemců financovalo nákup nemovitosti 100% hypotékou. Česká národní banka nedávno rozhodla, že od října 2016 roku již nebudou moci banky poskytovat hypotéky na 100 procent částky z ceny nemovitosti. Maximální možná výše bude 95 %. Od dubna 2017 pak jen 90 %. Pokud budou muset kupující od října ještě zvlášť hradit daň z nabytí, tak mohou mít problém s nedostatkem financí na tento často odsuzovaný správní poplatek.

Realitní trh v současnosti absorbuje vysokou poptávku podpořenou výhodnými úroky poskytovaných hypotéčních úvěrů. Nedostatek nemovitostí v atraktivních lokalitách žene růst cen nahoru. A přenesení povinnosti na kupující ještě prodraží celkový náklad na pořízení nemovitosti. Vláda tímto krokem chce ochránit svoje daně, přitom však může udělit rozběhlému realitnímu trhu ránu pod pás.

Jak na to reagují vlastníci nemovitostí? Mnozí z nich s prodejem vyčkávali, doufaje, že povinnost hradit daň bude definitivně přenesena na kupující a prodávající tak za svoji nemovitost vyinkasují více peněz. Teď se konečně dočkali a pravděpodobně ke konci roku hodně z nich umístí nabídku svého bytu, domu či pozemku na prodej.

Revolučním krokem by bylo zrušení této nadbytečné daňové povinnosti, jako k tomu došlo například u sousedů na Slovensku již více než před deseti lety. Zrušení daně by mohlo ještě více rozhýbat trh s nemovitostmi. Vláda však v úterý tuto možnost navrhovanou zákonodárci z ODS defintivně zavrhla.

Přenesení povinnosti na kupující vnímáme jako zpátečku, která nejistě couvá do slepé ulice. Ozývají se nespokojené hlasy zájemců o bydlení, kteří si pořizují nemovitost za svoje už jednou zdaněné finanční prostředky, a k tomu nyní budou muset hradit další poplatek navíc. Čas měsíců příštích ukáže nakolik tato změna zatřese trhem.