Jak vypadá den Romana, úspěšného makléře?

  • 07.00 vstávám, bez výjimky
  • 08.30 až 09.30 procházím inzeráty a telefonuji
  • 10.00 až 11.30 administrativa
  • 11.30 až 13.00 oběd
  • 13.00 až 14.30 jsem v terénu
  • 14.30 až 15.30 podepisuji kupní smlouvy s klienty
  • 15.30 až 17.00 schůzka u klienta - nová nabídka
  • 17.30 až 19.00 provádím prohlídky
  • 19.30 až 21.00 večeřím, relaxuji
  • 21.30 až 22.30 plánuji druhý den, zadávám nabídku

Ještě, než náš společný den s Romanem začne, musíme Vás upozornit na jednu věc. Pokud jste získali pocit, že realitní makléři pracují v režimu od - do, zklameme vás. Dnešní doba je rychlá a každý, kdo chce být úspěšný, a to už v jakékoli branži, zjistí, že je potřeba pracovat od okamžiku, kdy vstanete z postele, až do chvíle, kdy do ní zpět ulehnete. Vše mezitím je o Vás a Vašem smysluplném plánování a efektivním time managementu. I proto je uvedený harmonogram svým způsobem pro makléře závazný. Každý bod úzce souvisí s dalšími činnostmi dne.

 
Romane, jak vypadá tvé všední ráno?

„Vstávám pravidelně brzo, abych se stihl hned zkraje dne podívat na monitoring soukromé inzerce realit. Pokaždé mne zajímá, zda tam přibyly nové inzeráty. Po této rešerši mám vyčleněnou přibližně hodinu na volání. Najdu si vždy pět až deset kontaktů a připravím se na volání. Mám na to svůj vypracovaný systém. Projdu si seznam poptávajících klientů pro vybrané lokality. Na internetu si otevřu mapu, kde se inzerovaná nemovitost nachází, pokud to je možné z inzerátu vyčíst. Podívám se na realitní servery, abych se seznámil s nabídkami, které se v dané lokalitě aktuálně nabízí a zjistil jejich ceny. Ověřím si vždy, zda už stejnou nabídku neinzeruje jiná realitka. Poté si otevřu aplikaci na cenové mapy a porovnám ceny nemovitostí třeba za posledních šest měsíců. A pak už volám a domlouvám si schůzky. Nutno říci, že ne každý si takovou přípravu dělá předem. Někdo rád volá tzv. “z patra” a někdo je více puntičkářský typ, který pro volání potřebuje opěrné body. Během volání si domluvím schůzky a ty si pečlivě poznamenám do diáře. U inzerátů, u kterých znám přesnou adresu nemovitosti, si stáhnu z katastru list vlastnictví, abych byl na schůzku dobře připravený. V druhé vlně pak volám na již domluvené telefonáty se zájemci o koupi ze včerejších prohlídek. Někteří jsou už rozhodnuti a domluvíme se přímo na podpis rezervační smlouvy na nejbližší volný termín."


Činnost realitního makléře je různorodá a zahrnuje i nezbytnou administrativu. Pověz nám, co obnáší tvá práce v kanceláři?

„Na administrativu mám vymezený čas také během dopoledne, kdy se nejlépe člověku soustředí. Zkontroluji svých 20 až 30 nabídek a aktualizuji jejich stav. Hledám, jak si stojí na realitních serverech, zda jsou dostatečně vidět, a taky shlédnu statistiky jejich zobrazení. Volám několika prodávajícím klientům a pravidelně je informuji, jak se jejich nabídka vyvíjí. Tam, kde vidím nízký ohlas, nebo kde zájemci pokládají cenu za přemrštěnou, referuji klientovi o daném stavu a domlouváme spolu případné snížení ceny.

Díky službě „hlídač LV” zkontroluji stav probíhajících řízení u nemovitostí, které jsem nedávno prodal a které byly vloženy na katastr. Odpoledne mám mít schůzku s klienty pro podpis kupní smlouvy u jednoho svého obchodu. Pročtu proto ještě v kanceláři finální znění kupní smlouvy a návrhu na vklad do katastru. Zašlu je pak asistentce spolu s pokyny, v kolika vyhotoveních mi má smlouvy vytisknout. A pak už odcházím na oběd.”



Obědváš rád sám, nebo pracuješ i v obědové pauze?

„Na oběd nechodím sám, ale s kolegy z kanceláře, jindy se svým významným klientem, abych ho informoval o novinkách na trhu nebo vývoji prodeje jeho nemovitostí. I obědy jsem si zvykl využívat jako prostor, který mohu efektivně naplnit. Protože mám v diáři uloženo, že dnes má narozeniny jeden z mých klientů, po cestě na oběd mu přeji telefonicky vše nejlepší. Po jídle nejraději procházím různé lokality, kde vyhledávám nové nabídky. Někdy roznáším připravené letáky nebo navštívím starostu vybrané obce a zjišťuji dostupnost volných pozemků. Odpoledne mám naplánováno zase v kanceláři na podpis kupní smlouvy. Vše je s klienty již domluveno, finální znění odsouhlaseno. Proto pak s nimi pouze potřebné dokumenty podepíšu a ověřím jejich podpisy. Závěrem spolu probereme, kdy proběhne předání klíčů a jak to bude s přepisem energií, a obchod je tímto téměř završen.”


Kdy máš čas na nábor nových nemovitostí?

„Na ten mám vymezen čas v pozdějších odpoledních hodinách. Dnes odjíždím na domluvenou schůzku s klientem, který chce prodat svůj byt. Projednáme spolu možnosti, které má, a vyměříme místnosti bytu, abych později mohl vytvořit ve speciálním programu jeho půdorys. Byt také nafotíme. Před rozloučením spolu uzavíráme smlouvu o zprostředkování. Po lehké svačině v autě se pak přesouvám na dvě domluvené prohlídky, které mám na jiné adrese. Vyzvednu klienty před vchodem a provázím je. Po skončení prohlídek se domlouváme, zda se jim nabídka líbila a dokdy se ozvou s rozhodnutím. Cestou domů si pak rekapituluji uplynulý den.”


Tvůj pracovní harmonogram působí dojmem, že ti den pěkně odsýpá. Pracuješ ještě doma večer?

„Ano, po večeři a půlhodinovém relaxu se připravuji na povinnosti dalšího dne. Zpracuji nabídku, kterou jsem dnes uzavřel. Vyberu a upravím fotografie, připravím popis nemovitosti a zadám jej do interního systému. Nabídku rovnou páruji s poptávkami v systému a rozesílám e-mailem zájemcům. Pak už zbývá jen se připravit na zítřejší podpis rezervační smlouvy. Stáhnu si aktuální list vlastnictví z katastru, vyplním rezervační smlouvu a pošlu ji klientovi e-mailem. Končím kontrolou záznamů ve svém diáři a plánováním činností na další den.”
 
Je tvůj život jen o práci? A co máš na ní rád?

„Být úspěšným realitním makléřem, to je především výzva. Práce, která člověka naplňuje, mu dává velký prostor pro spokojenost i v dalších oblastech života, proto ji dělám rád. Cením si, že je pestrá a že si ji mohu organizovat podle sebe. Každý den je jiný, i díky různým zajímavým lidem, které potkávám. Pořád se můžu učit a růst. Za odměnu pak jedu třeba na firemní dovolenou s báječnou partou lidí. Pokud máte i Vy rádi pocit, že pracujete i žijete naplno, můžete to zkusit v Reality IQ. Přeji Vám, aby Vás práce také naplňovala a měli jste radost, že se při ní i dobře bavíte. Stejně jako já a mí kolegové.”

Děkuji, Romane, za rozhovor.