V uplynulém týdnu proběhla v pražském hotelu Ambassador akce pod názvem 1. odborná realitní konference. Nejnovější počin pořádaný pod záštitou Realitního vzdělávacího institutu možná zablýskal na lepší časy. Podle programu se zaměřil více na konkrétní makléře než na majitele realitních kanceláří. Je jasné, že kapacita 500 účastníků nemohla pojmout všechny makléře z celé republiky. Bylo však evidentní, že účastníci, kteří dorazili, měli chuť se dozvědět informace a setkat se i s makléři z ostatních realitek.

Klady a zápory
Samotná myšlenka uspořádat toto setkání je asi tím největším plusem. Myslím, že více než dvě třetiny lidí, které se jí zúčastnily, budou chtít jet i na další pokračování v říjnu. Zaznamenal jsem převážně kladné ohlasy. Osobně si myslím, že je důležité se setkávat, bez ohledu na barvu značky a konfrontovat svoje názory. Jedná se o určitě vhodnější formu vyjádření než se navzájem “hejtovat” na sociálních sítích, jako se k tomu někteří s radostí uchylují. Program v úvodu zacílil na odbornost v oblasti exekucí a insolvencí a přinesl dvě diskuse, kam byli pozvání zástupci úspěšných firem. Posluchači dávali najevo, že už dlouho, zdali vůbec někdy, na podobném akci byli a vděčně přijímali přínosné informace.

V čem si nechali pořadatelé pověstný prostor pro zlepšení? Příliš rozvleklý úvod a zbytečně dlouhý čas pro zástupce Hospodářské komory. Přeci jen, poslouchat patnáct minut o tom, že se možná pracovní dílny vrátí do povinného školního rozvrhu, moc velkým přínosem pro rozvoj realitního byznysu není. Z programu přednášek byl evidentně nejslabší nudný “daňař”, jehož projev poslouchající uspal. Přidejme k tomu vydýchaný vzduch v sále a nebylo divu, že tato kombinace vyhnala řadu lidí ze sálu předčasně na kafe. Některé prezentace byly rozhozené, přednášející to bez mrknutí oka přiznali a to jim možná ve finále přineslo i kladné sympatie. Pasáž o home stagingu byla na můj vkus moc dlouhá. Myslím, že se daly jednoduše vypíchnout výhody této služby, ukázat pár příkladů a posunout se dál. Popis realitního zákona by snesl také kratší časovou stopáž. Detailní srovnání s Evropou vyplnilo drahocenné minuty, které pro sebe mohli získat jiní odborníci.

Účastníci
Organizátoři sami netušili, zda se zaměřit na makléře začátečníky nebo zkušené obchodníky. Doporučil bych program spíše zacílit na ty zkušené, začátečníci spíše ocení základní školení ve svých mateřských firmách nebo otevřených kurzech. První část programu se věnovala exekucím a insolvencím. V našem oboru realit působí celá řada lidí, kteří mají na svých bedrech jednu, dvě, tři, ale taky třeba deset exekucí nebo na sebe nechali vyhlásit insolvenci. To, že se člověk dostane do problémů, ještě neznamená, že by měl být zavržen, spíše záleží, jak se k danému problému staví. Hodně lidí se pak radši schovává za třetí subjekt a vyhýbá se placení svých závazků. Některé takové rádoby experty jsem osobně na realitní konferenci potkal. Prošli už třetí, čtvrtou, pátou realitkou, ve většině případů jí opustili v nevoli a s dluhem, někteří i s obchodem, kde svoji realitku obešli a udělali si rezervaci na sebe. Dokonce jsem potkal jistého makléře, který se mimo jiné podílel na vloupání do jedné advokátní kanceláře, kde spolu odcizil notebooky a další cennosti. Chceme takové makléře na realitním trhu a chceme je potkávat na podobných setkáních?

Obsah příští konference
Rád bych organizátory požádal o několik zlepšení: Snažte se opustit teorii a pustit do pléna skutečnou praxi a odborné diskuse. Dejte prostor úspěšným obchodníkům, kteří využívají moderní trendy při prodeji nemovitostí, a nechte je popsat několik příkladů. Pozvěte ty nejlepší lektory napříč různými realitkami a nechte je přednášet to, v čem jsou nejlepší. Ne aby propagovali sami sebe nebo svoji značku či školení, ale své přínosné myšlenky a postupy v obchodu s nemovitostmi. Je důležité, aby se setkání stalo pravidelným a konalo se aspoň dvakrát do roka. Pak také aby na sebe témata navazovala. Možná pak při tvorbě realitního zákona někdo v poslanecké sněmovně také skutečně začne naslouchat přímo lidem z branže, makléřům.