Na úvod je třeba říci, že prodávat nemovitosti je obor, ve kterém se snoubí spousta dovedností. Od psychologie, etiky a společenské etikety, umění přesvědčit a zaujmout, až po nutnost znát ty správné lidi a mít v malíčku funkční techniky vyjednávání. A že je to džungle, kde přežijí jen ti nejschopnější.

Můžete prodat vše, jen ne svoji duši (motto knihy)

Prodávat něco tak osobního, jako je místo k bydlení, chcete-li k životu, na to musí mít jeden osobní kouzlo. Být člověkem vzbuzujícím důvěru na straně prodávajících, i kupujících. Prodej nemovitostí je náročný byznys. Byznys, který vás prověří. A který si buď pro jeho přesah zamilujete, nebo se vztekem a pocitem hořkosti jej opustíte. Zkrátka je to práce, která vám buď přiroste k srdci, nebo vás semele. Já svou práci miluji a rád se v ní stále zlepšuji. Nové dovednosti čerpám ze své neustále se rozšiřující praxe nebo ze zkušeností od nejlepších z oboru. Jedním ze vzorů ve světě realit, je Fredrik Eklund, bystrý žralok, zdatně se pohybující v dravých vodách New Yorku. Jeho knihu: Prodej, tajemství úspěchu prodat cokoliv komukoliv, jsem proto přečetl jedním dechem. Kniha je u nás dostupná zatím pouze v angličtině a je osobním příběhem i návodem na úspěchem prošpikovaný životní styl. A to skutečně, ať už děláte (nebo přímo i prodáváte) cokoli.

Fredrik Eklund, úspěch se musí umět žít

Fredrikova kniha není zdaleka určena jen pro realitní makléře, inspiraci v ní najdou všichni obchodníci. Fredrik v ní popisuje principy úspěchu ze svého unikátního pohledu. Vypráví, jak začínal se svojí první firmou ve Švédsku, o tom, proč se přestěhoval do New Yorku a svěřuje se i se svými těžkými začátky v realitách. Kniha není obecnou kuchařkou s pár jednoduchými tipy na to, jak prorazit. Na rozdíl od jiných knížek o úspěchu, jde její autor daleko více do hloubky a popisuje konkrétní příklady, které mu pomohly růst a které se mu osvědčily. Dočtete se tak například, jak se chová na schůzce s klientem, co přesně říká (slovo od slova), aby ho zaujal, i jak provádí prohlídky nemovitostí. Prozrazuje v ní také několik svých osvědčených obchodních strategií, které například ukazují, proč je důležité klienta zaujmout v prvních deseti minutách schůzky. Fredrik Eklund čerpá z psychologie člověka, kdy se ukazuje, že právě prvních deset minut rozhoduje, zdá bude mít klient zájem. Pokud jej nemá, je další jednání v dané věci zbytečné, protože by ho nudilo.
            Kniha také přináší spoustu zajímavostí ze života tohoto realitního mága. Zajímavé je například, že Fredrik Eklund se zcela obejde bez vizitek, kterými jsme všichni doslova zahlceni. Svým klientům místo toho okamžitě posílá e-mail a oni tak na něj mají kontakt, který na rozdíl od papírové vizitky hned tak někde nezaloží. Velkou část svého úspěchu přikládá Fredrik své aktivitě na sociálních sítích. Velmi detailně říká, jak s tímto fenoménem dnešní doby správně pracovat i jak zvětšovat svůj sociální dosah ve svůj prospěch. Ve světě, kde být viděn hraje svůj prim, vás proto může zaujmout počet sledujících na jeho Instagramu, na kterém působí pod jménem fredrikeklundny.

Každý detail hraje svou roli

Kniha má také deníkovou rovinu, v níž nám naprosto do detailu Fredrik Eklund odhaluje svůj den a pracovní rytmus. Dovídáme se, kdy vstává, jaké cviky cvičí, co rád jí a které přesné pracovní návyky ho dovedly k tak ohromnému úspěchu. Díky knize jsem zjistil, kolik máme my lidé společného, a inspiroval se v dalších možnostech efektivity své práce. Například jsem se ujistil, že stejně jako Frederik, i já jsem „zdravý workoholik”, neboli že správně hledám rovnováhu mezi prací a volným časem. Pro ten máme typický zdravý životní styl. Potěšilo mne, že oba rádi cestujeme a že sdílíme i zálibu v dobrém jídle a víně.
             Závěrem, Fredrik dobře chápe, proč je důležité nestát se součástí davu. Má velmi osobitý elegantní styl oblékání a je doslova nekonvenční. Ne nadarmo říká: „Lidé Vám vždy odpustí, spíše Vás budou milovat, že jste excentričtí, ale nikdy Vám neodpustí (pokud si vás vůbec všimnou), že jste nudní.” Nepřekvapí vás proto, že má svou vlastní TV show - Million Dollar Listing, ve které již šestým rokem účinkuje. Podíváme-li se na jeho úspěch řečí čísel, pak Fredrik Eklund uzavřel tržby za více než 5 miliard amerických dolarů. A o to méně vás pak překvapí, že mezi nejznámější klienty, kterým prodal nemovitost, patří celebrity jako například herečka Cameron Diaz nebo představitel Bonda, Daniel Craig. Fredrik Eklund doslova ztělesňuje úspěch a umí jej i správně nosit. Knihu vřele doporučuji.