Bez práce nejsou koláče

Ano, odměna v podobě zahraniční dovolené je jedna z možností, jak ocenit něčí dlouhodobou práci. V naší společnosti takto oceňujeme makléře s nejvyšší dosaženou roční produkcí. Respektive všechny, kteří překonají firmou stanovenou hranici. Můžete si položit otázku, zda Vás dovolená motivuje. Třeba nesnášíte moře a představa, že někam musíte letět, Vás děsí. Neměli bychom proto radši vyplácet rovnou vyšší odměnu? Nikoli. Peníze jsou v žebříčku důvodů spokojenosti v práci až na čtvrtém místě.

Nemyslím si, že by lidé pracovali celý rok kvůli dovolené. Většina z nich má silnou vnitřní motivaci, kterou potřebujeme všichni. Bez ní se nejde pohnout z místa. Pracují, protože si chtějí vydělat dostatek peněz a chtějí, aby je práce bavila. Dovolenou berou jako bonus za dobře odvedenou práci. A teď už k té naší dovolené. A proč měla smysl.

Dovolená? Ano!

Za uplynulých dvanáct let v realitách jsem zažil zájezdy do různých destinací, jako jsou například Mallorca, Thajsko, Vietnam, Dubaj či naposledy zmíněná Kuba. Přesto, že máme svobodu cestovat už více než 25 let, spousta lidí nebyla nikdy mimo Evropu. Pokud uspořádáte výlet do exotické země, je to vždy pro hodně účastníků premiéra. Zažijí něco, co ještě předtím nikdy nezažili. A to jen díky tomu, že pracují ve větší firmě, která takto své lidi odměňuje. První bod k dobru pro tuto formu odměny.

 

Nejde o to, že byste si takovou dovolenou sami nemohli dovolit. Vydělávají celý rok a dokážou si odložit třeba 30 - 50 tisíc podle náročnosti destinace a odletět si užívat. Ale těžko se Vám podaří dát dohromady větší skupinu (třeba jako nám o počtu 37) lidí, kteří pojedou s Vámi ve stejný čas do stejné lokality. A ještě k tomu dobrou polovinu z nich několik let znáte a stali se Vašimi přáteli. Takový zájezd má mnohem vyšší hodnotu, než kolik stojí. Navíc, když v souhrnu zažijete za deset dní více zážitků, než jiní lidé v republice za celý rok. A to myslím naprosto vážně. Život bychom si měli užívat, tak proč ho trávit jen doma za pecí.

A jaký je můj drive?

Můžete vlastnit domy, kupovat si drahá auta, cestovat po světě… Ale to samo o sobě Vás šťastnými nemusí udělat. Jeden z důvodů, proč podnikám, je možnost sdílet radost s ostatními lidmi. Pro mě osobně je tato hodnota v mém žebříčku priorit postavená hodně vysoko.

I proto jsem poslední tři firemní dovolené v Dubaji, Thajsku či na Kubě osobně sám organizoval. Je to sice práce navíc, kdy po večerech trávíte čas na internetu, studujete danou lokalitu nebo oslovujete firmy nabízející letenky a hotelové řetězce. Pak přímo v destinaci občas trnete, jestli vše dobře dopadne, jestli někdo neztratí pas, nebo se neztratí sám. Záleží Vám na tom, aby vše proběhlo na jedničku. Podle reakcí našich lidí se poslední dvě dovolené povedly. Právě kvůli nim se vyplatí pořád vymýšlet neustále nové a nové nápady, posouvat firmu dál. A také hledat nové destinace. Ty dosud běžně nenavštěvované. Příští rok jedeme na Filipíny. Žádného známého tam nemám. Nemáte někdo tip na domorodce?

P.S.: A jak bylo na Kubě? Podívejte se!